Is CBD-bloem legaal in Groot-Brittannië?

Published:

CBD-bloem is afkomstig van hennepplanten en is een van de populairste vormen van cannabis.

Maar omdat de wetten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten evolueren, is het makkelijk om verward te raken over de wettelijke status van CBD-gebruik en -bezit, maar maak je geen zorgen, in deze gids behandelen we alles wat je moet weten met antwoorden op vragen als:

 • Is CBD-bloem legaal in Groot-Brittannië?
 • Kan ik CBD-bloem kopen in het Verenigd Koninkrijk?
 • Wat als ik in het Verenigd Koninkrijk word gepakt met CBD?

Ga met ons mee om al deze prangende vragen te beantwoorden, zodat je weet hoe de huidige CBD-wetgeving in het Verenigd Koninkrijk van invloed is op jou.

Wat is CBD-bloem?

CBD bloem is gedroogd zaad van een hennepplant en in tegenstelling tot THC, of tetrahydrocannabinol, geeft het geen high-achtige effecten omdat het geen psychoactieve stof is.

Dit betekent dat CBD-bloemen je niet high of bedwelmd maken, maar velen koesteren het nog steeds omdat het verlichting kan brengen bij symptomen van stress of slapeloosheid.

Volgens de Britse wet is CBD wiet of bloem illegaal en mag geen enkele winkelier, website of winkel het verkopen, dus er is geen legale manier om CBD bloem te kopen in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn echter sites die CBD-bloem verkopen in het Verenigd Koninkrijk, omdat een maas in de wetgeving de verkoop van hennepthee toestaat, waar deze sites hun CBD-bloem als labelen.

Is CBD-bloem legaal in het Verenigd Koninkrijk?

Is CBD-bloem legaal in het Verenigd Koninkrijk? Helaas voor verlichtingszoekers en cannabisliefhebbers is CBD-bloem niet legaal in het Verenigd Koninkrijk, hoe laag het THC-percentage ook is. Dit betekent dat CBD-toppen, wiet en hasj ook illegaal zijn. Er is echter goed nieuws, want producten gemaakt van CBD-extract, zoals CBD-gummies, kunnen legaal gekocht en gedronken worden zolang ze 0,2% of minder THC per volume bevatten.

Hoewel inwoners van het Verenigd Koninkrijk geen CBD-bloem kunnen kopen, zijn er veel andere producten die ze legaal kunnen gebruiken, zoals CBD:

 • Oliën.
 • Vapen.
 • Eetbare producten.
 • Uittreksels.
 • Vape sapjes.
 • Huidverzorgingsproducten.

Totdat de wetgeving alle vormen van cannabis niet langer beschouwt als een geclassificeerde stof, wat velen hopen in het komende jaar of twee, zijn de bovenstaande producten de enige legale manieren om Cannabidiol te gebruiken in het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik CBD-bloem kopen in het Verenigd Koninkrijk?

CBD-bloem kan niet worden gekocht in het Verenigd Koninkrijk omdat het hogere hoeveelheden THC kan bevatten dan wettelijk is toegestaan. Daarom kiezen degenen die CBD-bloem willen roken vaak voor een CBD-vape, omdat die vergelijkbare effecten geeft, legaal en discreet is en geen vlam, grinder of vloeitjes nodig heeft om ervan te genieten; je beste gok!

Wordt CBD-bloem legaal in Groot-Brittannië?

De toekomst ziet er veelbelovend uit, aangezien een gerechtelijke uitspraak in juni 2023 CBD-bloem met een laag THC-gehalte legaal kan maken voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk om te kopen. Houd dit in de gaten, want nieuwe wetten en wetgeving kunnen elk moment worden aangenomen!

Is CBD-bloem al eens eerder legaal geweest in het Verenigd Koninkrijk?

CBD-bloemen zijn nog nooit legaal geweest in het Verenigd Koninkrijk, maar recente wetgevende inspanningen kunnen dit binnenkort werkelijkheid maken.

Op een gegeven moment was de legale status ervan een grijs gebied, maar nu is het standpunt van de Britse overheid duidelijk dat CBD-bloemen illegaal zijn om te kopen en te bezitten, zoals gedefinieerd in de Misuse of Drugs Act van 1971, die voorschrijft dat CBD-producten 0,2% of minder THC moeten bevatten om gemakkelijk te onderscheiden te zijn van conventionele marihuana.

Tijdlijn van Britse cannabiswetten

Hieronder gaan we kort in op de geschiedenis en toekomst van cannabiswet- en regelgeving in het Verenigd Koninkrijk.

 • In 1928 werd in Groot-Brittannië de Dangerous Drugs Act uitgerold en werden wetten voor cannabisbezit van kracht.
 • In 1967 werd de Drugs Prevention of Misuse Act van kracht om de straffen voor cannabisbezit te verlagen.
 • 1971, de Misuse of Drugs Act werd ingevoerd om de groei van alle cannabisplanten te beperken, ongeacht hun soort.
 • 2001, de Misuse of Drugs Regulations act werd van kracht om mensen cannabis te laten kweken of roken voor onderzoeksdoeleinden, maar alleen met een vergunning van het Home Office die goedkeuringen gaf.
 • 2015, The Misuse of Drugs Act werd geschreven om de weg vrij te maken voor een toekomst van legale medicinale cannabis. Het eerste cannabismedicijn dat legaal werd onder deze wet was Sativex, alleen verkrijgbaar op recept.
 • 2025, mensen hopen dat er nieuwe wetgeving komt om CBD-bloemen een legaal product te maken in het Verenigd Koninkrijk.

CBD-terminologie

Moet je je cannabis terminologie bijspijkeren? Hier zijn enkele populaire 420 acroniemen die iedereen zou moeten kennen:

 • CBD is de afkorting van cannabidiol, een niet-psychotrope cannabinoïde met medicinale eigenschappen.
 • Cannabinoïde, dit zijn verbindingen in cannabisplanten met unieke effecten wanneer ze worden geconsumeerd. Er zijn er honderden, waarvan de populairste zijn THC , CBD , CBN , CBC en CBG .
 • THC, kort voor tetrahydrocannabinol, is een psychoactieve cannabinoïde die voorkomt in marihuana en heeft geestveranderende, stemmingsveranderende effecten die zowel cerebrale highs als sedatie/euforie geven.

Sativex Het enige met cannabis geïnfuseerde medicijn dat is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt geleverd in orale sprayvorm en bevat tweeënhalve milligram CBD en 2,7 milligram THC, maar als je het wilt proberen, moet je eerst een recept van een arts krijgen, omdat het geen kant-en-klaar medicijn is.

Related articles

Recent articles