Mis on CBD; kõik, mida peate teadma

Published:

CBD, tuntud ka kui kannabidiool, on looduslikult esinev keemiline ühend Cannabis sativa taimes. CBD on kiidetud oma terapeutiliste ja meditsiiniliste omaduste poolest, mistõttu on see tarbijate seas populaarne toidulisand.

CBD toimib koostoimes endokannabinoidsüsteemiga (ECS), mis reguleerib paljusid füsioloogilisi protsesse organismis. CBD seondub ECS-retseptoritega ja võib aidata vähendada põletikku, valu ja ärevust. Samuti võib see aidata parandada kognitiivset talitlust, vähendada neuroloogiliste häirete, nagu Parkinsoni ja Alzheimeri tõbi, sümptomeid ning isegi aidata kaasa depressiooni ja ärevuse sümptomitega toimetulekule.

Teadus CBD taga

CBD on vaid üks rohkem kui 100 kanepis leiduvast kannabinoidist. Kuigi seda on kõige rohkem uuritud, on ka paljude teiste ühendite, sealhulgas THC ja terpeenide terapeutilised omadused tõestatud.

Koos kasutades võivad need ühendid olla isegi tugevamad kui eraldi kasutades. Seda nähtust nimetatakse kaasnevaks efektiks ja see on vastutav kanepi ainulaadse mõju eest organismile. CBD-d võib saada nii kanepi- kui ka marihuaanataimedest, kuigi kanepist valmistatud CBD-tooted on silmapaistvamad, sest nende THC sisaldus on madalam. Kanepist saadud CBD-tooted on USAs föderaalselt seaduslikud ja enamikus osariikides ilma retseptita saadaval.

Erinevus kanepi CBD ja marihuaana CBD vahel

Kanepist saadud CBD-d ekstraheeritakse tavaliselt tööstusliku kanepi vartest ja vartest. Need taimed sisaldavad rohkem CBD-d, kuid väga vähe THC-d – tavaliselt alla 0,3%.

Marihuaanast saadud CBD-d ekstraheeritakse marihuaanataimedest, mis sisaldavad nii suurt THC- kui ka CBD-d. Kuna marihuaanatooted ei ole kõigis osariikides seaduslikud, ei ole need tooted laialdaselt kättesaadavad.

CBD eelised

CBD-d on põhjalikult uuritud ja on leitud, et see pakub mitmesugust kasu tervisele. Enamik selle kasulikkusest tuleneb selle koostoimest ECS-ga, kuid kannabinoidid võivad suhelda ka teiste retseptoritega organismis, sealhulgas serotoniini ja adenosiini retseptoritega.

Mõned CBD potentsiaalsed eelised on järgmised:

Vähenenud põletik ja valu

Põletikud on seotud paljude krooniliste haigustega ja CBD võib vähendada põletikuga seotud valu. Erinevalt paljudest valuvaigistitest, mis võivad tekitada sõltuvust, ei tekita CBD psühholoogilist sõltuvust ja sellel on vähem kõrvaltoimeid.

Parem une kvaliteet

CBD võib aidata parandada une kvaliteeti, vähendades ärevust ja aidates reguleerida keha ööpäevast rütmi. Mõned uuringud näitavad, et endokannabinoidsüsteemi tasakaalustamatus põhjustab unetust ja CBD võib aidata taastada tasakaalu. CBD abil võib käsitleda ka muid unetuse põhjuseid, sealhulgas kroonilist valu ja ärevust.

Vähenenud ärevus

Ärevus on vaimse tervise häire, mis mõjutab miljoneid inimesi kogu maailmas. Uuringud on näidanud, et CBD võib aidata vähendada ärevust ja parandada meeleolu. See toimib, aktiveerides serotoniini retseptoreid, mis aitavad reguleerida meeleolu ja ärevuse taset.

Paranenud kognitiivsed funktsioonid

CBD võib parandada kognitiivset talitlust, suurendades aju verevoolu ja parandades närviühendusi. Samuti võib see aidata kaitsta neurodegeneratiivsete haiguste, nagu Alzheimeri tõbi, Parkinsoni tõbi ja hulgiskleroos, eest.

Vähenenud krambid

CBD-d on põhjalikult uuritud selle võime tõttu vähendada epilepsiaga patsientidel krampide sagedust ja intensiivsust. Mitmes uuringus on leitud, et CBD vähendab tõhusalt krampide aktiivsust ja võib olla alternatiiviks traditsioonilistele ravimitele.

Kokkuvõte

CBD on tugev ühend, millel on palju potentsiaalset kasu. See toimib koos endokannabinoidsüsteemiga, aidates reguleerida paljusid bioloogilisi protsesse, sealhulgas põletikku, undust, ärevust ja kognitiivset talitlust. CBD on saadaval paljudes vormides, sealhulgas õlid, tinktuurid, söödavad ja paiksed ravimid. Seda võib saada kanepi- ja marihuaanataimedest ning see on enamikus osariikides seaduslik. Kuigi CBD mõju kohta tuleb teha veel rohkem uuringuid, on üha rohkem tõendeid, et see võib olla tõhus ravi erinevate seisundite puhul.

Related articles

Recent articles