Wat is CBD; Alles wat u moet weten

Published:

CBD, ook bekend als cannabidiol, is een natuurlijk voorkomende chemische verbinding in de Cannabis sativa plant. CBD wordt geprezen om zijn therapeutische en medicinale eigenschappen, waardoor het een populaire supplementkeuze is geworden onder consumenten.

CBD werkt door interactie met het endocannabinoïde systeem (ECS), dat vele fysiologische processen in het lichaam regelt. CBD bindt zich aan ECS-receptoren en kan ontstekingen, pijn en angst helpen verminderen. Het kan ook helpen het cognitief functioneren te verbeteren, symptomen van neurologische aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer te verminderen, en zelfs helpen bij het beheersen van symptomen van depressie en angst.

De wetenschap achter CBD

CBD is slechts één van de meer dan 100 cannabinoïden in cannabis. Hoewel het de meest onderzochte is, is van vele andere bestanddelen, waaronder THC en terpenen, ook aangetoond dat ze therapeutische eigenschappen hebben.

Wanneer ze samen worden gebruikt, kunnen deze verbindingen nog krachtiger zijn dan wanneer ze alleen worden gebruikt. Dit fenomeen staat bekend als het entourage-effect, en is verantwoordelijk voor de unieke effecten die cannabis op het lichaam heeft. CBD kan afkomstig zijn van zowel hennep- als marihuanaplanten, hoewel CBD-producten van hennep meer in de belangstelling staan vanwege hun lagere THC-gehalte. Van hennep afgeleide CBD producten zijn federaal legaal in de VS en zonder recept verkrijgbaar in de meeste staten.

Verschil tussen CBD van hennep en CBD van marihuana

Van hennep afgeleide CBD wordt gewoonlijk gewonnen uit de stengels en stelen van industriële hennepplanten. Deze planten bevatten meer CBD maar heel weinig THC – meestal minder dan 0,3%.

Van marihuana afgeleide CBD wordt gewonnen uit marihuanaplanten die zowel veel THC als veel CBD bevatten. Omdat marihuanaproducten niet in alle staten legaal zijn, zijn deze producten niet overal verkrijgbaar.

Voordelen van CBD

CBD is uitgebreid bestudeerd en blijkt een breed scala aan gezondheidsvoordelen te bieden. De meeste voordelen worden toegeschreven aan de interactie met het ECS, maar cannabinoïden kunnen ook inwerken op andere receptoren in het lichaam, waaronder serotonine- en adenosinereceptoren.

Enkele van de potentiële voordelen van CBD zijn de volgende:

Minder ontstekingen en pijn

Ontstekingen worden in verband gebracht met vele chronische ziekten, en CBD zou ontstekingsgerelateerde pijn kunnen verminderen. In tegenstelling tot veel pijnstillers die verslavend kunnen zijn, is CBD psychologisch niet verslavend en heeft het minder bijwerkingen.

Verbeterde slaapkwaliteit

CBD kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren door angst te verminderen en het circadiane ritme van het lichaam te helpen reguleren. Sommige studies tonen aan dat een onbalans in het endocannabinoïde systeem slapeloosheid veroorzaakt, en CBD kan helpen het evenwicht te herstellen. Andere oorzaken van slapeloosheid kunnen ook worden aangepakt met CBD, waaronder chronische pijn en angst.

Verminderde angst

Angst is een psychische aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Studies hebben aangetoond dat CBD kan helpen angstniveaus te verlagen en de stemming te verbeteren. Het werkt door het activeren van serotoninereceptoren, die helpen om de stemming en angstniveaus te reguleren.

Verbeterde cognitieve functie

CBD kan het cognitief functioneren verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten en de neurale verbindingen te verbeteren. Het kan ook helpen beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose.

Minder aanvallen

CBD is uitgebreid onderzocht op zijn vermogen om de frequentie en intensiteit van aanvallen bij patiënten met epilepsie te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat CBD de aanvalsactiviteit effectief vermindert en een haalbaar alternatief kan zijn voor traditionele medicijnen.

Conclusie

CBD is een krachtige verbinding met talrijke potentiële voordelen. Het werkt samen met het endocannabinoïde systeem om veel biologische processen te helpen reguleren, waaronder ontstekingen, slaap, angst en cognitief functioneren. CBD is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder oliën, tincturen, edibles en topicals. Het kan worden afgeleid van hennep- en marihuanaplanten en is in de meeste staten legaal. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van CBD, is er steeds meer bewijs dat het een effectieve behandeling kan zijn voor verschillende aandoeningen.

Related articles

Recent articles