Mikä on CBD; kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Published:

CBD, joka tunnetaan myös nimellä kannabidioli, on Cannabis sativa -kasvin luonnossa esiintyvä kemiallinen yhdiste. CBD:tä on kehuttu sen terapeuttisista ja lääketieteellisistä ominaisuuksista, mikä tekee siitä suositun lisäravinteen kuluttajien keskuudessa.

CBD toimii vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän (ECS) kanssa, joka säätelee monia kehon fysiologisia prosesseja. CBD sitoutuu ECS-reseptoreihin ja voi auttaa vähentämään tulehdusta, kipua ja ahdistusta. Se voi myös auttaa parantamaan kognitiivista toimintakykyä, vähentää neurologisiin häiriöihin, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin, liittyviä oireita ja jopa auttaa masennuksen ja ahdistuksen oireiden hallinnassa.

CBD:n taustalla oleva tiede

CBD on vain yksi kannabiksen yli 100 kannabinoidista. Vaikka THC on laajimmin tutkittu aine, myös monilla muilla yhdisteillä, kuten THC:llä ja terpeeneillä, on osoitettu olevan terapeuttisia ominaisuuksia.

Yhdessä käytettynä nämä yhdisteet voivat olla jopa tehokkaampia kuin yksinään käytettynä. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä entourage-ilmiö, ja se on vastuussa kannabiksen ainutlaatuisista vaikutuksista kehoon. CBD:tä voidaan saada sekä hamppu- että marihuanakasveista, vaikka hampusta valmistetut CBD-tuotteet ovat tunnetumpia, koska niissä on vähemmän THC:tä. Hampusta peräisin olevat CBD-tuotteet ovat Yhdysvalloissa laillisia ja useimmissa osavaltioissa saatavilla ilman reseptiä.

Ero Hamppu CBD ja Marihuana CBD välillä

Hampusta saatua CBD:tä uutetaan yleensä teollisuushamppukasvien varsista ja varresta. Nämä kasvit sisältävät enemmän CBD:tä mutta hyvin vähän THC:tä – tyypillisesti alle 0,3 %.

Marihuanasta peräisin olevaa CBD:tä uutetaan marihuanakasveista, jotka sisältävät runsaasti sekä THC:tä että CBD:tä. Koska marihuanatuotteet eivät ole laillisia kaikissa osavaltioissa, näitä tuotteita ei ole laajalti saatavilla.

CBD:n edut

CBD:tä on tutkittu laajasti, ja sen on todettu tarjoavan monenlaisia terveyshyötyjä. Suurin osa kannabinoidien hyödyistä johtuu sen vuorovaikutuksesta ECS:n kanssa, mutta kannabinoidit voivat olla vuorovaikutuksessa myös muiden kehon reseptorien, kuten serotoniini- ja adenosiinireseptorien, kanssa.

CBD:n mahdollisia hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

Vähentää tulehdusta ja kipua

Tulehdukset liittyvät moniin kroonisiin sairauksiin, ja CBD voi vähentää tulehdukseen liittyvää kipua. Toisin kuin monet kipulääkkeet, jotka voivat aiheuttaa riippuvuutta, CBD ei aiheuta psykologista riippuvuutta ja sillä on vähemmän sivuvaikutuksia.

Parempi unen laatu

CBD voi parantaa unen laatua vähentämällä ahdistusta ja auttamalla säätelemään kehon vuorokausirytmiä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että endokannabinoidijärjestelmän epätasapaino aiheuttaa unettomuutta, ja CBD voi auttaa palauttamaan tasapainon. CBD:llä voidaan hoitaa myös muita unettomuuden syitä, kuten kroonista kipua ja ahdistusta.

Vähentynyt ahdistus

Ahdistus on mielenterveyden häiriö, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että CBD voi auttaa alentamaan ahdistustasoja ja parantamaan mielialaa. Se toimii aktivoimalla serotoniinireseptoreita, jotka auttavat säätelemään mielialaa ja ahdistuneisuutta.

Kognitiivisten toimintojen paraneminen

CBD voi parantaa kognitiivista toimintaa lisäämällä aivojen verenkiertoa ja parantamalla hermoyhteyksiä. Se voi myös auttaa suojaamaan hermoston rappeutumissairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta, Parkinsonin taudilta ja multippeliskleroosilta.

Kohtausten väheneminen

CBD:tä on tutkittu laajasti sen kyvyn vuoksi vähentää epilepsiapotilaiden kohtausten tiheyttä ja voimakkuutta. Useissa tutkimuksissa on todettu, että CBD vähentää tehokkaasti kohtausaktiivisuutta ja voi olla käyttökelpoinen vaihtoehto perinteisille lääkkeille.

Päätelmä

CBD on voimakas yhdiste, jolla on lukuisia mahdollisia hyötyjä. Se on vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän kanssa ja auttaa säätelemään monia biologisia prosesseja, kuten tulehdusta, unta, ahdistusta ja kognitiivista toimintaa. CBD:tä on saatavana monissa muodoissa, kuten öljyinä, tinktuureina, syötävinä tuotteina ja ajankohtaisvalmisteina. Sitä voidaan saada hamppu- ja marihuanakasveista, ja se on laillista useimmissa osavaltioissa. Vaikka CBD:n vaikutuksia on vielä tutkittava lisää, yhä useammat todisteet osoittavat, että se voi olla tehokas hoitomuoto erilaisiin sairauksiin.

Related articles

Recent articles