5-APB (Benzo) Beoordeling

Published:

Er zijn veel minder bekende stoffen en 5-APB (Benzo) is er daar één van. Deze verbinding is een fenethylaminederivaat dat structureel lijkt op MDA. Vaak wordt het gecategoriseerd als een benzofuraanverbinding en het is een entactogeen (psychoactief). De effecten zijn vergelijkbaar met die van MDMA en het is een populaire optie voor mensen die een intensere en euforische high willen. In dit artikel bespreken we de geschiedenis, dosering, gebruikerservaringen en mogelijke bijwerkingen van 5-APB.

Algemene informatie over 5-APB (Benzo)

Laten we onze 5-APB (Benzo) review beginnen met algemene informatie over dit medicijn. Het is een synthetische drug die ook bekend staat als “6-(2-aminopropyl) benzofuran”. Het is geclassificeerd als een “onderzoekschemicalie”, wat betekent dat het niet is goedgekeurd voor menselijk gebruik door regelgevende instanties. In plaats daarvan wordt het meestal gebruikt voor wetenschappelijk en medisch onderzoek. Het kan duidelijk psychoactieve effecten veroorzaken bij mensen, zoals verhoogde energie, euforie en veranderde waarneming.

Vergelijkbare drugs zijn 6-APB en 5-MAPB, maar deze hebben niet dezelfde stimulerende en euforische effecten als 5-APB. Dankzij online verkopers van chemische stoffen voor onderzoek hebben gebruikers een manier om de chemische stof 5-APB voor onderzoek te kopen. In veel landen moet de wettelijke status echter nog worden bepaald. Het staat al niet meer op de lijst van legale drugs in landen als de VS, Brazilië, Japan, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis van 5-APB (Benzo)

In het volgende deel van ons chemisch onderzoek bespreken we de geschiedenis van dit medicijn. Het eerste bekende geval van 5-APB (Benzo) was in 1993, toen het farmaceutische bedrijf Upjohn het synthetiseerde. Het was echter pas in 2004 dat 5-APB populair werd onder de recreatieve drugsgemeenschap. Het dook voor het eerst op op de online markt in 2010, waar het werd verkocht als een chemische stof voor onderzoek.

Sindsdien is de verbinding onderworpen aan verschillende wettelijke voorschriften, zoals hierboven vermeld. Hoe dan ook, het blijft populair onder mensen die op zoek zijn naar legale highs, of op zijn minst semi-legale highs, afhankelijk van de locatie. De chemische structuur wordt nog steeds bestudeerd door onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het maken van nieuwe psychoactieve mengsels.

Dosering en toediening

Zoals bij elk geneesmiddel helpen de juiste dosering en toediening om schadelijke effecten te voorkomen. De aanbevolen dosis van de 5-APB onderzoeksstof varieert afhankelijk van hoe de gebruiker het toedient. Meestal ligt de dosis tussen de 20mg en 100mg.

Orale toediening

De meest gebruikelijke manier om 5-APB in te nemen is via orale toediening. De aanbevolen dosis voor oraal gebruik ligt tussen de 80-120mg, en de effecten kunnen tot 8 uur aanhouden. De duur van de effecten varieert afhankelijk van het metabolisme, de tolerantie en de dosis van de gebruiker.

Nasale insufflatie

Bij nasale insufflatie snuift de gebruiker de stof door de neusgaten. Deze methode leidt over het algemeen tot een sneller begin van de effecten en een kortere duur. De aanbevolen dosering voor nasale insufflatie is lager dan voor orale toediening, variërend van 50-75 mg.

Verdamping

Het verdampen van 5-APB is niet gebruikelijk. Het kan echter een sneller begin van de effecten en een kortere duur hebben. Bij het verdampingsproces wordt de verbinding verhit tot een damp die wordt geïnhaleerd. De aanbevolen hoeveelheid voor verdamping is 50-75mg.

Zetpil

Zetpillen, waarbij het geneesmiddel via het rectum wordt ingebracht, zijn een ongebruikelijke methode. De effecten kunnen langer aanhouden dan bij orale toediening. De dosering voor zetpillen ligt meestal tussen de 100-150 mg.

Redosing

Redoseren verwijst naar het nemen van extra doses nadat de gebruiker de eerste dosis heeft genomen. Het wordt niet aanbevolen om binnen dezelfde sessie een nieuwe dosis te nemen. Dat komt omdat het het risico op bijwerkingen kan verhogen en de gezondheid van de gebruiker kan schaden.

Gebruiker 5-APB (Benzo) Beoordelingen

Zoals bij elk geneesmiddel kunnen gebruikersreviews praktische inzichten geven in de ervaringen van degenen die 5-APB hebben gebruikt. Gebruikers melden verschillende effecten, waaronder verhoogde energie, euforie, verbeterde empathie en veranderde waarneming. Sommige gebruikers beschrijven dat ze zich socialer en meer buitenstaander voelen, terwijl anderen een gevoel van introspectie en toegenomen zelfbewustzijn melden.

Begin van de effecten

Het begin van de effecten van 5-APB (Benzo) kan variëren afhankelijk van de manier van toediening. Orale inname kan 90 minuten duren voordat het effect heeft. Neusinsufflatie en -verdamping kunnen daarentegen 15-30 minuten duren.

Euphoria

Het primaire effect van de chemische stof 5-APB voor onderzoek is intense euforie en meer energie. Gebruikers melden dat ze zich socialer, opener en spraakzamer voelen, met meer empathie voor anderen. De drug kan ook een veranderde perceptie en zintuiglijke ervaringen produceren, zoals verbeterde kleuren en muziekwaardering.

Stimulatie

Andere gerapporteerde effecten van 5-APB zijn onder andere verhoogde seksuele opwinding, verbeterde zintuiglijke waarneming en een gevoel van verhoogd zelfbewustzijn. Sommige gebruikers brachten een gevoel van spirituele verbondenheid en transcendentie over.

Veranderde waarneming

Zoals gerapporteerd door gebruikers is een veranderde perceptie een van de primaire effecten van 5-APB. Het kan zich op vele manieren manifesteren, waaronder verbeterde zintuiglijke ervaringen, veranderingen in de perceptie van tijd en ruimte en veranderde denkprocessen.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld verbeterde kleuren, texturen en patronen ervaren, waardoor de visuele omgeving levendiger en intenser lijkt. Muziek kan ook krachtiger en emotioneler klinken. Gebruikers melden een verhoogde waardering voor de nuances van melodieën en beats.

Gebruikers kunnen ook melden dat ze een gevoel van tijdsvervorming hebben, waarbij de tijd sneller of langzamer lijkt te gaan. Hierdoor kan het lijken alsof gebeurtenissen sneller of langzamer plaatsvinden dan ze in werkelijkheid zijn. In sommige gevallen kunnen gebruikers zich onthecht voelen van hun fysieke omgeving. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze “zweven” of losgekoppeld zijn van de realiteit.

Anticlimax (“Comedown”)

Net als bij andere drugs zullen de effecten van 5-APB uiteindelijk afnemen, wat leidt tot een anticlimax of “comedown” periode. Tijdens deze periode kunnen gebruikers zich moe, prikkelbaar en depressief voelen. Afhankelijk van het metabolisme en de dosering van de gebruiker kunnen deze gevoelens enkele dagen aanhouden.

Mogelijke bijwerkingen van 5-APB (Benzo)

Hoewel 5-APB gewenste effecten kan hebben, heeft het ook risico’s en bijwerkingen. Enkele van de gemelde bijwerkingen van 5-APB (Benzo) zijn de volgende:

  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Misselijkheid en braken
  • Zweten en rillingen
  • Kaakklemmen en tandenknarsen
  • Slapeloosheid en slaapstoornissen
  • Hallucinaties en paranoia
  • Agitatie en angst
  • Aanvallen en stuiptrekkingen

Met name de langetermijneffecten van de chemische stof 5-APB zijn onbekend en er wordt nog onderzoek gedaan om de potentiële risico’s volledig te begrijpen. Als er ontdekkingsreizigers zijn die op zoek zijn naar legale highs, kun je dit het beste navragen bij je lokale rechtsgebied. Wees altijd voorzichtig als je experimenteert met een nieuwe psychoactieve stof zoals 5-APB.

Related articles

Recent articles