5-APB (Benzo) Granskning

Published:

Det finns många mindre kända ämnen där ute, och 5-APB (Benzo) är ett av dem. Denna förening är ett fenetylaminderivat som strukturellt liknar MDA. Ofta kategoriseras det som en bensofuranförening, och det är en entaktogen (psykoaktiv). Det har effekter som är jämförbara med MDMA, och det är ett populärt alternativ för människor som vill ha ett mer intensivt och euforiskt rus. I den här artikeln kommer vi att gå igenom historia, dosering, användarrecensioner och potentiella biverkningar av 5-APB.

Allmän information om 5-APB (Benzo)

Låt oss börja vår 5-APB (Benzo) recension med allmän information om detta läkemedel. Det är en syntetisk drog som också är känd som “6-(2-aminopropyl) benzofuran”. Den klassificeras som en “forskningskemikalie”, vilket innebär att den inte är godkänd för användning på människor av tillsynsmyndigheterna. Istället används den mest för vetenskaplig och medicinsk forskning. Det är uppenbart att det kan ge psykoaktiva effekter hos människor, som ökad energi, eufori och förändrad uppfattning.

Liknande droger är 6-APB och 5-MAPB, men de har inte riktigt samma stimulerande och euforiska effekter som 5-APB. Tack vare online-leverantörer av forskningskemikalier har användarna ett sätt att köpa forskningskemikalien 5-APB. Dess rättsliga status har dock ännu inte fastställts i många länder. Det är redan borta från listan över lagliga droger i länder som USA, Brasilien, Japan, Schweiz och Storbritannien.

Historik för 5-APB (Benzo)

Som nästa del av vår forskning kemiska översyn, kommer vi att täcka detta läkemedels historia. Den första kända förekomsten av 5-APB (Benzo) var 1993, då läkemedelsföretaget Upjohn syntetiserade det. Det var dock inte förrän 2004 som 5-APB blev populärt bland rekreationsdrogsamhället. Det dök först upp på onlinemarknaden 2010, då det såldes som en forskningskemikalie.

Sedan dess har föreningen varit föremål för olika rättsliga bestämmelser, som nämnts ovan. Oavsett vilket är det fortfarande populärt bland människor som letar efter lagliga höjder, eller åtminstone halvlagliga, beroende på plats. Dess kemiska struktur fortsätter att studeras av forskare som är intresserade av att skapa nya psykoaktiva blandningar.

Dosering och administrering

Som med alla läkemedel hjälper korrekt dosering och administrering till att förhindra skadliga effekter. Den rekommenderade dosen av forskningskemikalien 5-APB varierar beroende på hur användaren administrerar den. Vanligtvis varierar doserna mellan 20 mg och 100 mg.

Oral administrering

Den vanligaste metoden att ta 5-APB är genom oral administrering. Den rekommenderade dosen för oral konsumtion är mellan 80-120 mg, och effekterna kan pågå i upp till 8 timmar. Effektens varaktighet varierar beroende på användarens ämnesomsättning, tolerans och dos.

Nasal inblåsning

Nasal insufflation innebär att användaren sniffar substansen genom näsborrarna. Denna metod leder i allmänhet till en snabbare effektstart och en kortare varaktighet. Den rekommenderade dosen för nasal insufflation är lägre än för oral administrering och varierar mellan 50-75 mg.

Förångning

Att förånga 5-APB är inte vanligt. Det kan dock ge ett snabbare insättande av effekterna och en kortare varaktighet. Förångningsprocessen innebär att substansen värms upp för att bilda en ånga som inhaleras. Den rekommenderade mängden för förångning är 50-75 mg.

Suppositorium

Suppositorier, som innebär att läkemedlet förs in genom ändtarmen, är en ovanlig metod. Det kan ge en längre varaktighet av effekterna jämfört med oral administrering. Doseringen vid användning av suppositorier är vanligtvis mellan 100-150 mg.

Omdosering

Redosering innebär att ytterligare doser tas efter det att användaren tagit den första dosen. Det rekommenderas inte att upprepa doseringen under samma session. Det beror på att det kan öka risken för negativa biverkningar och kan skada användarens hälsa.

Användarrecensioner av 5-APB (Benzo)

Som med alla läkemedel kan användarrecensioner ge praktiska insikter i erfarenheterna från dem som har tagit 5-APB. Användare rapporterar olika effekter, inklusive ökad energi, eufori, förbättrad empati och förändrad uppfattning. Vissa användare beskriver att de känner sig mer sociala och utåtriktade, medan andra rapporterar en känsla av introspektion och ökad självmedvetenhet.

Början av effekterna

Insättandet av effekterna av 5-APB (Benzo) kan variera beroende på administreringsmetod. Vid oral konsumtion kan effekten dröja 90 minuter. Nasal insufflation och vaporisering kan däremot ta 15-30 minuter.

Euphoria

Den primära effekten av forskningskemikalien 5-APB är intensiv eufori och mer energi. Användarna rapporterar att de känner sig mer sociala, utåtriktade och pratsamma, och att de har större empati för andra. Drogen kan också ge förändrad perception och sensoriska upplevelser som förstärkta färger och musikuppskattning.

Stimulering

Andra rapporterade effekter av 5-APB inkluderar ökad sexuell upphetsning, förbättrad sensorisk uppfattning och en känsla av ökad självmedvetenhet. Vissa användare förmedlade en känsla av andlig samhörighet och transcendens.

Förändrad varseblivning

Som rapporterats av användare är förändrad uppfattning en av de primära effekterna av 5-APB. Det kan yttra sig på många sätt, bland annat genom förstärkta sinnesupplevelser, förändringar i uppfattningen av tid och rum samt förändrade tankeprocesser.

Användarna kan t.ex. uppleva förstärkta färger, texturer och mönster, vilket gör att den visuella miljön upplevs som mer levande och intensiv. Musik kan också låta mer kraftfullt och känslosamt. Användarna rapporterar en ökad förståelse för nyanserna i melodier och beats.

Användare kan också rapportera en känsla av tidsförvrängning, där tiden antingen verkar gå fortare eller långsammare. Detta kan göra att händelser ser ut att ske snabbare eller långsammare än de faktiskt gör. I vissa fall kan användarna känna sig avskilda från sin fysiska omgivning. Det kan kännas som om de “svävar” eller är bortkopplade från verkligheten.

Anticlimax (“Comedown”)

Som med andra droger kommer effekterna av 5-APB så småningom att avta, vilket leder till en antiklimax eller “comedown” -period. Under denna period kan användarna känna sig trötta, irriterade och deprimerade. Beroende på användarens ämnesomsättning och dosering kan dessa känslor pågå i flera dagar.

Potentiella biverkningar av 5-APB (Benzo)

Även om 5-APB kan ha önskvärda effekter finns det risker och biverkningar. Några av de rapporterade biverkningarna av 5-APB (Benzo) inkluderar följande:

  • Ökad hjärtfrekvens och ökat blodtryck
  • Illamående och kräkningar
  • Svettningar och frossa
  • Sammanbitna käkar och tandgnissling
  • Insomni och sömnstörningar
  • Hallucinationer och paranoia
  • Agitation och ångest
  • Kramper och konvulsioner

Framför allt är de långsiktiga effekterna av forskningskemikalien 5-APB okända, och forskning pågår för att förstå dess potentiella risker fullt ut. Om några utforskare letar efter lagliga rusmedel är det bäst att kontrollera med din lokala jurisdiktion. Var alltid försiktig när du experimenterar med en ny psykoaktiv substans som 5-APB.

Related articles

Recent articles