Är 1P LSD lagligt? Here Are the Facts

Published:

1-propionyl-lysergsyra dietylamid, allmänt känd som 1P LSD, är ett populärt alternativ till den välkända substansen LSD (lysergsyra dietylamid). Äkta LSD är naturligtvis guldstandarden, men innehav av detta har varit kriminaliserat i större delen av världen under flera decennier.

Om förbudshistorien har lärt oss något kommer människor som vill ha något att hitta ett sätt att få det, oavsett vad. Flera alternativ har skapats under årens lopp, och 1P LSD är utan tvekan en favorit bland erfarna psykonauter.

1P LSD förklaras

1P LSD formulerades för första gången 2015 och såldes online som en “designerdrog”. Dess kemiska struktur skiljer sig från LSD, men är en funktionell analog. Detta innebär att upplevelsen och effekterna är nästan identiska med effekterna av LSD.

Anledningen till att 1P LSD och liknande substanser skapas är att försöka kringgå befintliga lagar som förbjuder innehav av LSD. De olika kemiska strukturerna innebär att det tar tid för regeringar att uppdatera sina lagar för att inkludera nya formuleringar.

Är 1P LSD lagligt?

Även om LSD har varit olagligt under lång tid, är lagligheten av dess funktionella analoger mycket mindre okomplicerad. Regeringar är ökända för att ta lång tid på sig att uppdatera sina lagar, vilket innebär att vissa saker kan förbli oupptäckta under en tid.

Det finns olika nivåer av laglighet som 1P LSD faller under, beroende på land. Det kan betraktas som helt olagligt, oplanerat om det inte är avsett för mänsklig konsumtion eller oplanerat utan restriktioner. Det finns små variationer i vissa länder, men i allmänhet faller det inom dessa tre kategorier.

När det gäller EU brukar medlemsländerna delas in i en av två kategorier. De flesta länder tillåter försäljning och innehav av 1P LSD om det inte är avsett för mänsklig konsumtion. Några länder förbjuder det helt och hållet, men inte så många som man skulle kunna tro.

Lagar per land

Det enklaste sättet att förklara lagligheten av 1P LSD i EU är att lista de länder där det är helt förbjudet. Det är olagligt för alla ändamål i Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Lettland, Litauen, Rumänien och Sverige. De övriga europeiska länder där det är helt förbjudet är Storbritannien, Norge och Schweiz.

Nästan alla andra länder i EU har vissa restriktioner för 1P LSD. Dessa begränsningar gäller i allmänhet endast försäljning av 1P LSD för mänsklig konsumtion, men de kan variera något. Tyskland tillåter till exempel endast 1P LSD för användning i industriella eller vetenskapliga tillämpningar.

Varför är det inte olagligt?

Lagarna är mycket breda och strikta när det gäller vad som får säljas för mänsklig konsumtion. De är mycket mindre strikta när det gäller vad människor får inneha, särskilt om det finns en giltig anledning till innehavet.

1P LSD och liknande substanser, såsom LSZ, betraktas som forskningskemikalier. Därför kan de säljas och innehas för forskningsändamål. Bortsett från Tyskland, som kräver en professionell miljö, finns det ingen begränsning för vem som kan undersöka 1P LSD.

Naturligtvis är detta inte sant överallt, vilket framgår av listan över förbjudna länder, men det är därför många länder tillåter försäljning och innehav. Andra länder kan komma att förbjuda det i framtiden, men för närvarande ser en stor del av EU mellan fingrarna om det inte finns något bevis på att man har för avsikt att konsumera.

Related articles

Recent articles