De 4 stadia van de groei van de cannabisplant

Published:

Je eigen cannabis kweken kan een verrijkende en opwindende ervaring zijn. Het is echter essentieel om de verschillende stadia van de groei van cannabisplanten te begrijpen om ervoor te zorgen dat je planten hun volledige potentieel bereiken. Over het algemeen doorloopt een cannabisplant vier verschillende groeistadia: ontkieming, vegetatie, voorbloei/overgang en bloei. Elk stadium heeft unieke kenmerken en vereisten waaraan moet worden voldaan voor een succesvolle oogst.

Kiemstadium (3-10 dagen)

Ontkiemen is de eerste fase van de groei, waarbij het zaad ontkiemt en zijn eerste worteltje uitzet. Wanneer u zaden selecteert voor uw ontkieming, zorg er dan voor dat ze droog zijn en vrij van schimmel of meeldauw. U moet ook rijpe zaden selecteren, omdat onrijpe zaden mogelijk niet goed ontkiemen.

Zodra het zaadje is ontkiemd, plaatst u het in een medium zoals aarde, kokosvezel of steenwol en houdt u het vochtig, maar niet te nat. De ideale temperatuur voor ontkieming ligt tussen 22-30°C, dus houd het medium op deze temperatuur. Zodra de cannabisplant is ontkiemd, is het tijd om over te gaan naar de vegetatieve fase.

Zaailing stadium (2-3 weken)

Het tweede stadium van cannabisgroei is het zaailingstadium. Dit is het moment waarop de plant zijn bladeren en stengels begint te ontwikkelen, evenals de wortels die de nodige voedingsstoffen voor zijn groei leveren. Dit stadium begint ongeveer 2-3 weken na het ontkiemen en eindigt wanneer de plant haar voorbloeiers begint te vormen, wat aangeeft dat ze klaar is om over te gaan naar het bloeistadium.

In dit stadium moet je ervoor zorgen dat je plant voldoende licht, voedingsstoffen en luchtcirculatie krijgt om sterke wortels en stengels te ontwikkelen. De ideale temperatuur voor de zaailingfase ligt tussen 20-30°C.

Vegetatief stadium (3-16 weken)

Na de zaailing komt je cannabisplant in de vegetatieve fase. Dan begint hij zich uit te rekken en groeien er bladeren, stengels en wortels ter voorbereiding op de bloei. De duur van dit stadium hangt af van omgevingsfactoren zoals lichtcycli en temperatuur. De stadia beginnen echter rond 3-8 weken en kunnen tot 16 weken duren.

Tijdens de vegetatieve fase is het van essentieel belang dat uw planten toegang hebben tot zonlicht of kunstlicht dat zonnestralen simuleert. Zonlicht is in dit stadium van vitaal belang omdat het de plant helpt energie om te zetten in voedsel voor de groei. Bovendien moet u een temperatuur tussen 20-30°C (68-86°F) en een hoge vochtigheidsgraad aanhouden.

Zodra je cannabisplanten hun volle omvang hebben bereikt, komen ze in de voorbloei/overgangsfase. De plant zal voorbloeiers gaan produceren die aangeven dat ze klaar is om de bloeifase in te gaan. Dit stadium duurt gewoonlijk 3-4 weken, waarin de cannabisplant zich voorbereidt op de bloei en de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen produceert die nodig zijn voor een succesvolle bestuiving.

Zorg er tijdens de voorbloei/overgangsfase voor dat je plant hetzelfde licht en dezelfde temperatuur krijgt als tijdens de vegetatieve fase. Bovendien is het van vitaal belang de vochtigheidsgraad te verlagen tot ongeveer 50%, omdat een hoge vochtigheid de groei kan remmen en het risico op schimmelinfecties kan verhogen.

Bloeifase (8-11 weken)

De laatste fase van de cannabisgroei is de bloeifase. Dan begint de plant toppen te produceren die rijk zijn aan cannabinoïden en terpenen die verantwoordelijk zijn voor de effecten. Afhankelijk van de soort kan dit stadium 8-11 weken duren.

In deze periode moet u de blootstelling aan licht beperken tot ongeveer 12 uur per dag om de knopontwikkeling te bevorderen. Het ideale temperatuurbereik voor deze fase ligt tussen 20-25°C. Bovendien moet de vochtigheidsgraad laag worden gehouden om schimmel en meeldauw op de knoppen te voorkomen.

Zodra de bloeifase is voltooid, is het tijd om de cannabisplanten te oogsten! Bij dit proces worden de toppen van de plant verwijderd en gedroogd voordat ze worden geconsumeerd of verkocht. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je cannabisplanten hun volledige potentieel bereiken.

Related articles

Recent articles